Befejeződtek a „Mikszáth Kálmán Emlékház épületének energetikai korszerűsítése” című projekt kivitelezési munkái.
Horpács Község Önkormányzata sikeresen pályázott, a Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése című projekt felhívásra. Az Önkormányzat az elnyert 21,435 millió forint támogatás segítségével a KEOP-5.7.0/15-2015-0297 azonosító számú projektet valósította meg.

A projekt megvalósulási helyszíne az Emlékház épülete, mely a Kossuth út 3. szám alatt található. Az ingatlan tulajdonosa magánszemély, Horpács Község Önkormányzata a múzeum üzemeltetője.
Az épület Mikszáth Kálmán megrendelésére, fia, Mikszáth Kálmán László tervei alapján 1906 nyarára készült el. Az épület állapota 1945 után rohamosan romlott, majd 1951-ben a TSZ vette birtokába, bár 1960-tól Mikszáth emlékszoba került benne kialakításra, 1967 és 1990 között nevelőotthonként működött, 1967-ben részben átépítették az északi homlokzatát. 1997 óta működik jelenlegi funkciójaként, mint Mikszáth Kálmán emlékház. A szűkös anyagi források korábban sem tették lehetővé, az épület megfelelő állagmegóvását, és esetleges korszerűsítését. A pályázat elnyerésével jelentős mértékben javítható az épület műszaki állapota és energia is megtakarítható.

Megtörtént a homlokzati felület és a padlásfödém hőszigetelése. Minden nyílászáró külső szárnyainak újraüvegezése megvalósult és egyes nyílászárók külső szárnyainak újragyártása is.
A horpácsi Mikszáth-kúria egyedi országos műemléki védelem alatt álló épület. A felújítás során megőrzésre került a homlokzati architektúra, a homlokzati felületi felosztások és díszítések. Szondázó falkutatás során felmérésre kerültek az eredeti 1906-os homlokzati színek és színhatárok. A szondázás egyértelműsítette a legkorábbinak minősíthető festékréteget, így a feltárt, restaurátor által javasolt halvány mályva és mészfehér színekbe öltözött a megújult épület.

Sajtóközlemény

PDF