Horpács Nógrád megye egyik legkisebb települése, de kicsinysége ellenére jelentős értékekkel büszkélkedik. A település legfontosabb nevezetessége a Mikszáth-kúria, melyben a neves író életpályáját bemutató kiállítást tekintheti meg az idelátogató.

A falu látnivalói közé tartozik még a XIX. században épült Szontágh-kúria és az 1740-1744 között épült barokk stílusú templom. A temetőben és a templom melletti sírkertben nyugszik Nagy Iván történész, Szontágh Pál és Mauks Ilona, Mikszáth Kálmán felesége.

A faluban egész évben nyitva tartó turistaszálló várja a kirándulókat. 2005-ben nyílt meg az Aranyalma Vendégház, mely nívós szállást nyújt; akár lovas turisták számára is. A községben található A Mikszáth Kiadó és a Mikszáth Kálmán Társaság székhelye.
Képek a faluról

A településről
A településről
A településről

Borsosberény Község Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot ír ki Borsosberény és Horpács települések háziorvosi körzet területi ellátási kötelezettséggel történő ellátására. A pályázati felhívás innen letölthető.

Egy „Zöld” útlevél margójára avagy kerekeztünk örökségeink útján – összefoglaló.

Kérjük, ajánlja fel adója 1%-át a Horpácsi Fundus Közalapítvány javára – adószám: 18636495-1-12

Sztranyovszky Béla horpácsi vonatkozású cikkei a Palóc Krónika 2006. június 2-i számában: 2

Partnerséggel a Foglalkoztatásért Program honlapja (célja pedig a GYES-ről GYED-ről visszatérő anyukák és pályakezdő fiatalok integrációja a munkaerőpiacra)

A DMRV Zrt. tájékoztatója a talajterhelési díjról letölthető innen.

Gesztenyéskert Óvoda, Borsosberény – Óvodavezetői Pályázat.