2016. április 21 és 23-a között került megrendezésre Horpács község első testvér-települési találkozója az Európai Unió „Európa a polgárokért” program társfinanszírozásával.

A találkozón a szerbiai Kishegyesről és a lengyel Porebáról érkeztek a vendégek, akiket az első napon a Horpácsi Dalkör és a Kereplő Néptáncegyüttes műsorával köszöntött a település. A programok során a delegációk és Horpács képviselői egy-egy előadás keretében mutatták be településeiket, illetve a csapatépítő játékokon való részvétellel teremtették meg a barátságos légkört.

A találkozón beszélgettünk a településeket érintő egyik legfontosabb témáról, az elvándorlás problémájáról és a lehetséges okokról, megoldásokról. Szakértő segítségével nagy vonalakban bemutatásra került az Európai Unió működése, döntéshozatali mechanizmusa, az uniós támogatások nyújtotta lehetőségek, de játékos kvízek formájában is bővíthették ismereteiket a jelenlévők az unió tagállamairól. A résztvevők megtekintették a Mikszáth Kálmán Emlékházat és kézműves foglalkozás keretében pillanthattak be a nemezelés, bőrözés, csuhézás fortélyaiba. A találkozó kellemes hangulatban telt, a közös süteménysütés során például a vendéglátók és a delegációk csapatai egy- egy jellegzetes finomság elkészítésére tanították meg egymást, a program után a receptek természetesen gazdát cseréltek.

A találkozó emlékére és a testvér-települési barátságot jelképezve, a résztvevők által egy facsemete került elültetésre a templom melletti emlékparkban, amelyet az együttműködési szándéknyilatkozatok aláírása követett. A találkozó utcabállal zárult, ahol a The Harry Potters szolgáltatta a talpalávalót.

Beszámoló

Fotók az eseményről

Videó (angol)

Videó (magyar)